Vanaf 1 maart kun je weer belastingaangifte doen. Heb je in 2023 (mond)zorgkosten gemaakt die niet vergoed zijn door je zorgverzekering? Check dan of deze aftrekbaar zijn, ook als je student bent. Of wijs je patiënten op deze mogelijkheid.

Heb je in 2023 (mond)zorgkosten gemaakt die niet vergoed werden door je zorgverzekeraar? Dan kan het zijn dat je deze zorgkosten kan aftrekken van de belasting. Bij mondzorg kan het bijvoorbeeld gaan om een kroon, implantaat of gebitsprothese. Volg deze stappen om te checken of jouw zorgkosten aftrekbaar zijn:

1 Maak een compleet overzicht van zorgkosten

Zorg ervoor dat je een compleet overzicht hebt van alle zorgkosten die je in 2023 hebt gemaakt. Je kan dat zelf checken in de persoonlijke online omgeving van jouw zorgverzekeraar of vraag bij hen een overzicht op.

2 Kijk of de zorgkosten boven het drempelbedrag komen

Je mag alleen de kosten die boven een bepaald bedrag uitkomen. De hoogte daarvan is afhankelijk van je inkomen. Bij een jaarinkomen van 39.000 euro is het drempelbedrag bijvoorbeeld 643,50 euro. Als je online aangifte doet, dan wordt het drempelbedrag automatisch voor je berekend.

3 Bewaar rekeningen en bankafschriften

Je mag alleen de kosten aftrekken die je echt hebt gemaakt. Verzamel en bewaar daarom rekeningen, overzichten van je zorgverzekeraar en bankafschriften van 2023. Dan kan je aantonen dat je de kosten ook daadwerkelijk hebt gemaakt.