Zwangerschap en het gebit

Juist tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je gebit goed te onderhouden. Door hormoonschommelingen heb je namelijk meer kans op bijvoorbeeld ontstoken tandvlees. Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap gewoon naar de tandarts te blijven gaan. Geef wel aan dat je zwanger bent. Sommige behandelingen zal de tandarts vanwege een verhoogd risico uitstellen tot na de zwangerschap. De tandarts bij Tandartspraktijk Plein Purmerend kan je adviseren op welke manier je je gebit het beste kunt verzorgen tijdens de zwangerschap.

Tandvleesontsteking tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap stijgt de hormoonspiegel in het lichaam. Bij sommige vrouwen wordt daardoor het tandvlees roder en opgezwollen en bloedt het tijdens het tandenpoetsen. Deze gevoeligheid is een overgevoelige reactie op tandplak en wordt veroorzaakt door een verhoogd niveau van progesteron in je lichaam. Deze tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap wordt ook wel ‘zwangerschapsgingivitis’ genoemd. Dit kan met name tussen de tweede en achtste maand optreden. Je tandarts of mondhygiënist kan je adviseren hoe je jouw gebit goed schoon kunt houden met de tandenborstel en aanvullende middelen en je helpen verdere problemen te voorkomen.

Vroeggeboorte door parodontitis tijdens zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot is aangetast) een grotere kans hebben op een te vroeg geboren kind dan vrouwen zonder parodontitis. Zo heeft een zwangere vrouw met parodontitis twee tot zeven maal meer kans op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht dan een zwangere vrouw zonder parodontitis.

Indien een vrouw met een zwangerschapswens tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis) heeft, is het van belang die voor de zwangerschap te laten behandelen. Om die reden is het belangrijk je tandarts of mondhygiënist te vragen je tandvlees te inspecteren als je zwanger wilt worden.

Wat kun je zelf doen?

Voorkom problemen en laat je gebit regelmatig controleren door onze tandarts of mondhygiënist. Let op bepaalde symptomen, zoals rood en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten, loszitten van tanden of kiezen en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kan duiden op parodontitis. Wanneer je deze symptomen hebt, vraag het bij onze tandarts/mondhygiënist. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.